Dünyanın İlk Sanal Hastanesi: Mercy Virtual

Ekim 2015’te açılan Sanal Bakım Merkezi, türünün ilk ve tek tesisidir. Dört katlı, 125.000 metrekarelik bina, Mercy’nin sanal bakım programının temel taşıdır ve tele-tıp ile hizmet vermektedir.

 

330 çalışan, hastalar ile çift-yönlü, yüksek duyarlılıkta kameralar aracılığı ile iletişim kuruyor, onların hayati belirtilerini iPad’lerine takılabilen cihazlarla anlık olarak gözlemleyebiliyor. Yataksız bir hastane olan Mercy 24 saat boyunca hastalara uzaktan bakmasını sağlayan çeşitli “teletıp” programlarına ev sahipliği yapıyor.

Mercy’s Virtual Care Center yakın zamanda kronik hastalıkları olan 250 hastaya kendi evlerinde uzaktan bakım hizmeti sağlamayı hedefleyen yeni bir sanal program başlatmış. Programa dahil edilmiş hastalardan biri olan 80 yaşındaki Leroy Strubberg, çeşitli kalp sorunlarından muzdarip ve yakın zamanda geçirdiği inmeden sonra iyileşme döneminden geçiyor. Hastaneye bir saat uzaklıkta bir çiftlikte yaşıyor. Haftada iki kere hastanenin sağladığı bir iPad aracılığı ile görevlilerle görüntülü görüşme yapıyor ve normal bir muayenehane randevusundakine benzer sorulara cevap veriyor: Kendisini nasıl hissediyor? Bir şikayeti var mı? İlaçlarını alıyor mu? Görevliler hastanın eşini de yönlendirerek tansiyon aleti gibi iPad’le bağlantılı cihazları kullanmasını da sağlıyor. Strubberg daha önce hastaneye gelmesini gerektirecek sıkıntılarından bu görüşmeler sayesinde basit müdahelelerle ev ortamında kurtulmuş. Kendisi sisteme başlangıçta şüpheyle yaklaşmış ama şu anda son derece memnun olduğunu ifade ediyor. Mercy yetkilileri sistem sayesinde acil muayene ve yatışlarda % 33 azalma olduğunu belirtiyorlar.

Sonuç olarak dijitalleşmenin faydası çoktan görülmeye başlandı. Bundan 10 yıl sonra sağlık sektöründe ne gibi yeniliklerin geleceğini kestirmek pek mümkün olmasa da sanal hastane ufkumuza katkı sağlamaktadır. Geleceğin meslekleri arasında sanal hastane yöneticilerine ihtiyaç olacağı aşikar gözüküyor.

Bir yanıt yazın